vr glasögon

SJ använder VR för att träna sin ombordpersonal

Under hösten 2019 började SJ utbilda sin personal med VR-teknik för att träna dem i olika arbetsmoment.

– Vi får bäst effekt när man skall träna på procedurer, exempelvis hissar för handikappade. Varje tågmodell har nämligen sin egen typ av hiss. Ett annat exempel är avgångsproceduren där dörrarna skall stängas på ett säkert sätt. Där använder vi oss av ögonspårning som bekräftar att personalen tittar på rätt saker i rätt ordning, säger Aron Wahlberg, affärs och verksamhetsutvecklare på SJ.

SJ har tidigare haft en stor utmaning att få rätt personal och tågmodell på samma ort för ett utbildningstillfälle men nu med VR-utrustning på sexton orter kan personalen genomföra utbildning när de har tid.

Aron berättar vidare att företaget valt att investera i spelkonsoler och VR glasögon med ögonspårning där varje modul kostar 40tkr.

– Det är en investering som behövdes göras eftersom många av momenten som personalen tränar på handlar om att utföra en procedur där de ska titta på olika saker på långa avstånd. Då behövs ögonspårning och då också hög upplösning.

"Ge oss inte fler spel, vi vill ha mer tåg!" Det var den första reaktionen från de anställda när man laddade konsolerna med spel. Därför valdes spelmoment i utbildningarna bort för att istället fokusera på att lära sig en procedur utan stress. Nu har det dock vänt och informella high score-listor för avgångsprocedurer har börjat dyka upp i utbildningslokalerna.

– Vi har under hösten 2019 utbildat 2500 personer med den här lösningen och vi kommer nu gå vidare med brandutbildningar och bemötande av aggressiva kunder, säger Anders.


EdTech Sweden arrangeras av Stockholmsmässan som följer dataskyddsförordningen och ansvarar för personuppgiftshanteringen i enlighet med Stockholmsmässans dataskyddspolicy » - Cookies »